Kalp Sağlığı
Neden kalp ile aşk ilişkilendirilir hiç merak ettiniz mi? Sonuçta kalp, sürekli çalışan biyolojik bir pompadır, duyguların kaynağı değildir. Eğer kalp sevgiden sorumlu değilse, onu bu kadar önemli yapan nedir?
Ömür Boyu Kalp Sağlığı
Neden kalp ile aşk ilişkilendirilir hiç merak ettiniz mi? Sonuçta kalp, sürekli çalışan biyolojik bir pompadır, duyguların kaynağı değildir. Eğer kalp sevgiden sorumlu değilse, onu bu kadar önemli yapan nedir? Kalp; damar ve arterlerin bir dizi karmaşık düzeni ile tüm vücudumuzu besleyen dolaşım sisteminin merkezidir. İnsan kalbi her gün yaklaşık 100.000 kez atar. Bu; tek bir organ için çok fazla sorumluluktur ancak sağlıklı bir kalp, bu sorumluluğun üstesinden gelebilir.
Kalp vücutta hayati bir rol oynadığından, onu sağlıklı tutmak çok önemlidir. Ne yazık ki yaş, aile öyküsü ve tıbbi geçmiş gibi kalp sağlığını etkileyen bazı şeyleri değiştiremeyiz. Buna karşı; yeterli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve doğru takviye kullanımı ile yaşam tarzımızı iyileştirmek mümkün.
Durma! Devam Et!
Egzersiz, kalp sağlığını desteklemenin en iyi yollarından biridir. Düzenli yapılan aerobik egzersiz; kalp kasını güçlü tutmaya, vücut ağırlığını kontrol altına almaya ve yüksek tansiyon & kolesterolün zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olabilir. Bunun için uzun süren, yorucu egzersizler tercih etmek zorunda değilsiniz. Sadece haftada beş kez (haftada toplam 150 dakika) 30 dakikalık aerobik aktivite; kalp sağlığını destekleme yolunda önemli bir adımdır. Günlük rutininize egzersiz eklemenin bazı basit yolları arasında; daha sık yürüme, koşu yapma, asansör yerine merdiven kullanma, bisiklet sürme veya yüzme yer alır. Direnç egzersizi ve ağırlık gibi orta ila yüksek yoğunluklu egzersizler de kalp için iyi olsa da asıl amaç performansı rahat bir egzersiz rutini bulmaktır. Sevdiğiniz bir egzersiz bulun ve onu bırakmayın!
Sağlıklı Bir Kalp İçin Ayağa Kalkın
Uzun süre oturmanın kalbinize ciddi zararları olabilir. Bilgisayarda çalışarak, araba kullanarak, TV izleyerek, kitap okuyarak veya yemek yiyerek geçirdiğiniz hareketsiz süreç içerisinde metabolizma yavaşlar, vücudun yağ yakma ve kan basıncını düzenleme yeteneği azalır. Neyse ki, bu olumsuz etkileri en aza indirmek çok efor gerektirmez. Düşük tempolu bir yürüyüş ya da sadece gün içerisinde düzenli aralıklarla ayağa kalkarak gerçekleştirilecek basit hareketler bile bu uzun oturma kaynaklı oluşan riskleri minimize edebilir.
Kalbiniz için yiyin
Ne yiyeceğinize karar verme zamanı geldiğinde, kalbinize bir iyilik yapın ve sebze, meyve, tahıl, düşük yağlı proteinlerce zengin ve dengeli bir diyet tercih edin. Sebze ve meyveler vücuda kalp sağlığı için faydalı vitamin, mineral ve diyet lifleri sunar ve bu sağlıklı besinleri tüketmek; peynir, yağlı et ve işlenmiş gıdalar gibi tükettiğiniz yüksek kalorili gıdaların miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Kinoa, karabuğday ve arpa gibi kepekli tahıllar; kalp sağlığını desteklemek için kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan mükemmel lif kaynaklarıdır. Protein kaynağı seçerken ise; doymuş ve trans yağ yüklü etler yerine, yağsız veya az yağlı etler ile süt ürünleri, kümes hayvanları ve yumurta tercih edin. Ayrıca, işlenmiş gıdalardan kaçınmak ve yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olmak için diyetinizdeki sodyum miktarını sınırlamak da kalp sağlığını desteklemenin önemli bir yoludur.
Beslenme Eksiklerini Takviyelerle Doldurun
Dengeli bir diyete ek olarak, gıda takviyeleri ile besinlerden yeterli miktarda alamadığımız faydalı bileşenleri almak, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olmak için uygun ve etkili bir yoldur. Kalp sağlığı için özellikle hayati olan iki takviye vardır; Koenzim Q10 ve omega-3 yağ asitleri.
CoQ10, hücrelerimize vücudunuzun en kritik işlevlerinden bazılarını gerçekleştirmek için gereken enerjiyi üretmesinde yardımcı olan bir takviyedir. Hücrelerinizin mitokondrisini küçük bir motor olarak düşünürsek, Coq10’u motorun yakıtı olarak düşünebiliriz. CoQ10, yüksek enerji gereksinimi olan organlar; kalp, beyin, böbrekler ve karaciğer’de en yüksek konsantrasyonda bulunur. CoQ10 ayrıca hücrelere zarar veren serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan görevi görür.
Sağlıklı omega-3 yağ asitleri kalp sağlığı için çok önemlidir. Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA yapısal olarak, hücre zarının bir kısmını oluşturur (kalpteki hücreler de dahil olmak üzere) ve hücre zarının ; besin maddelerinin hücre içerisine girişini, atıkların hücreden çıkışını sağlayacak kadar esnek kalmasına yardımcı olur.
Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Çok sayıda çalışma EPA ve DHA’nın trigliserid düzeylerini düşürmeye ve sağlıklı kalp ritimlerini desteklemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak; Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA, optimal kalp fonksiyonu için gereklidir. Bu nedenle, diyetinizin bu sağlıklı yağları yeteri kadar içerdiğinden emin olun.
“Kalbine Biraz Sevgi Göster!”
Kalbin sevgi ve şefkat gibi duygulardan teknik olarak sorumlu olmadığını bilsek de, sanırım hepimiz kalbin şefkat ve ilgi görmeyi hak ettiğini kabul edebiliriz. Sağlıklı bir yaşamın yolu; kalbinizi sağlıklı tutmaktan geçer. Kalbinize biraz sevgi gösterirseniz, o sizi bir ömür boyu sevecektir.
Yazar / Author : Rob Hughes